Kommunens lokalområder
PurhusNet > Lokalområder

 

Purhus Kommune består ud over "storbyen" Spentrup af en række mindre landsbyer med hver deres historie og særpræg.

Har du lyst til at bidrage til PurhusNet med beretninger om livets gang i dit lokalområder hører jeg gerne fra dig.
 

Spentrup
Den største af byerne i Purhus Kommune, ja det er faktisk den største af byerne mellem Randers og Mariager fjorde med næsten 3.000 indbyggere med hvad det giver af gode specialbutikker, skole, børnehaver, svømmehal og idrætshal, fodbold, tennis, ja sågar beach volley, spejder mmm. kort sagt et sandt eldorado for børn og deres familier, for hvem mange legekammerater og trygge rammer er alfa og omega. Hertil kommer, at der kun er 8 km. til Randers og 2 busafgange i timen til samme. Spentrup kendetegnes ved den store udbygning fra begyndelsen af 70`erne og frem, med lukkede villakvartere, med stilleveje, parkbelyste stier, børnesikret veje mv., hvor villakvarternes trafik alene består af beboerne og så Hjem-is. Spentrup er for øvrigt en by man bliver "hængende" i, ja levede han i dag, så ville St.St.Blicher kunne bekræfte den påstand, idet han i mere end 20 år var byens sjælesørger og i øvrigt i mange år har hvilet sig på byens kirkegård. (Beskrivelsen er hentet fra DanBolig)

Ø.Bjerregrav og Fårup
De 2 andre "store" byer i kommunen, begge med skole, idrætshal, idræts- og borgerforening, som er med til at give et aktivt lokalsamfund, hvor Ø.Bjerregrav nok oplever størst vækst med sin tætte placering til Randers og børnepasningsgarantien. Kommunens administration varetages så til gengæld fra Fårup. (Beskrivelsen er hentet fra DanBolig)

Asferg - byfest 19. + 20. august 2005
Byen som stædigt og aktivt har kæmpet for, at overleve landsbynedlæggelsen og i dag står med skole, vuggestue (kommunens eneste), børnehave, idrætsklub, forsamlingshus og brugsforening, ca. 1 km. fra motorvejstilkørsel nr. 38 - optimismen i byen er så stor, at der endda er lagt nyt asfalt på alle indfaldsvejene. (Beskrivelsen er hentet fra DanBolig) . Argumenterede intenst for bevarelsen af 7. klasse på Asferg Skole, men talte forgæves over for et Byråd, hvor beslutningerne reelt var truffet inden gennemførelse af en proforma høring. De gode Asferg borgere har dog ikke til sinds at lade byen hensygne - en initativgruppe er nu gået i gang med etablering af Træningshuset i Asferg - Asferg Aktivitets- og Idrætscenter blev ikke realiseret.

Der er nu mulighed for at erhverve byggegrunde i udstykningen Æblehaven - når man altså engang bliver færdig med at udgrave resterne efter tidligere beboere fra jernalderen

Gassum
Hører til samme skoledistrikt som Asferg området, ligesom man også er fælles om Purhus Idrætsforening. Der er plads til alle i Gassum - også svin !

Denne side er blevet læst af en dame i Sverige med rødder i Gassum. Hun har sendt nedenstående til PurhusNet:

Jeg heder Hanne Baltzer Berndtsson f. Christensen. Jeg bor har boet i Sverige siden 1961 da hele familien flyttede herover. Nu sider jeg her ved min computer og kikker på hjemmesiden over Gassum sogn der mine bedsteforäldrer boede (farfar og farmor).
 
Så syntes jeg at jeg lige ville fortaeller dig/jer om at Baltzer Alle er opkaldt efter min farfar. Min farfar döede 1964 og min farmor 1965. Sidst vi besögte Gassum så var vi hende for at se hvordan det nu ser ud der hvor jeg og mine söskende sprang rundt som barn. Det er da ikke udenom at jeg synes det er lidt maerkligt, der jeg sprang omkring på farfars marker er der nu et villaområde. Men sådan er det jo på de fleste steder nu for tiden.
 
Det var lidt om historien om hvor navnet Baltzer Allé herstammer fra. Og så håber jeg at I forstår min dansk.
 
Med venlig hilsen
Hanne Berndtsson
Södra Kroksdal 37
471 33 Skärhamn
Sverige

Kåtrup
- bliver nævnt her idet Aksel Jensen har lavet sider om Kåtrup - se dem her

Nørbæk
Her residerer en gruppe aktive borgere, der bl.a. i fællesskab har arbejdet ihærdigt med etablering af en legeplads, der samtidig kan fungere som tingsted eller samlingsplads. Landsbyens institutionelle dynamo er Nørbæk Efterskole.

Sønderbæk
Satte sig selv på det kommunale landkort, da de kæmpede ihærdigt for at bevare Sønderbæk Skole . Den blev nedlagt, men rejste sig på ny i form af Fussingø Egnens Friskole.

Ålum - p.t. ledige grunde
Beboerforeningen orienterer om, hvad der foregår i kommunens naturskønne hjørne, hvor det ser ud til at være en tendens til samling af borgere, der har kreativitet som et væsentlig grundlag for deres levebrød - se f.eks. Marianne Hesselholt og Pia Bodil Andreasen

Kousted
Er bl.a. kendt for deres normalt fugtige sommerfester (regnvejr altså).

Kontakt: webmaster@purhusnet.dk

 

Seneste ændring: 01/04/09