Idegrundlag for Træningshuset i Asferg.
De fleste vinteraktiviteter i Purhus Idrætsforening har gennem flere år været præget af en yderst positiv udvikling. Med udgangspunkt i et ønske om en forsat positiv udvikling af Purhus Idrætsforenings vinteraktiviteter, har der gennem længere tid været arbejdet på at finde løsninger der sikrer en forsat positiv udvikling af såvel foreningens tilbud til oplandets beboere og samt af foreningen.
Purhus Idrætsforening har i dag følgende vinteraktiviteter: håndbold, volleyball, badminton, dart, bordtennis og gymnastik.
For de 4 førstnævnte aktiviteter har det været muligt at sikre et godt grundlag for gennemførelsen og udviklingen. Dette er sket gennem et samarbejde med naboklubber via indgåelse af holdfællesskaber, og en udnyttelse af de muligheder der forefindes via de eksisterende idrætshaller og klubhuse.
Tilbage står Purhus Idrætsforening med aktiviteterne gymnastik og bordtennis. Disse aktiviteter har gennemgået en nærmest eksplosiv udvikling. Gymnastikken er vokset fra 0 til 200 udøvere på 10 år og bordtennis fra 0 til 50 udøvere på bare 6 år.
Aktiviteter har vokset sig så store, at de nuværende rammer må siges at være utilstrækkelige. Især når der tænkes på forsat udvikling af aktiviteterne. Og mulighederne for yderligere udvikling er tilstede.
Både bordtennis og gymnastik tiltrækker udøvere fra hele Purhus Kommune. Se særskilt bilag, der viser dette. Dels på grund af den høje standard foreningens mange ledere og instruktører tilbyder udøverne, de alsidige og brede tilbud, og ikke mindst det sammenhold, der er skabt indenfor de to aktiviteter.
Træningshuset i Asferg, hvorfor nu det?
Fordi:
- Purhus Idrætsforening med Træningshuset vil kunne tilbyde medlemmerne faciliteter, der sikrer en forsat positiv udvikling og styrkelse af foreningens aktiviteter og leder-rekruttering.
- Med Træningshuset vil der skabes sociale relationer på tværs af Purhus Idrætsforenings idrætsgrene.
- Med Træningshuset vil Purhus Idrætsforening kunne tilbyde faciliteter, der vil fastholde unge gymnaster i teenagealderen i foreningens aktiviteter. Springgraven er essentiel og vil være et trækplaster også for denne aldersgruppe. I dag skal vore gymnaster helt til Dronningborg eller Haverslev for at finde en springgrav, når der skal øves saltomortaler og andre spring.
- Med Træningshuset vil Purhus Idrætsforening også kunne medvirke til en styrkelse af Asferg Skoles muligheder for at tilbyde nye idrætsfaciliteter.
- Med Træningshuset kan Purhus Idrætsforening forsat skabe nye alternative idrætsaktiviteter, der kan samle børn og unge, og derved fastholde dem i sunde fritidsinteresser.
- Med Træningshuset vil det blive mere attraktivt for tilflyttere at slå sig ned i lokalområdet, hvilket vil betyde flere udøvere og potentielt flere ledere/instruktører til at sikre kvaliteten i Purhus Idrætsforenings idrætsaktiviteter.
- Med Træningshuset vil aktiviteterne bordtennis og gymnastik kunne udføres hver uge gennem hele sæsonen. I dag må blandt andet vore mange gymnaster aflyse aktiviteterne, når der er skoleaktiviteter i gymnastiksalen. Disse skoleaktiviteter medfører i ekstreme tilfælde, at vore gymnaster må aflyse alle aktiviteter i op til 3 uger i træk, som det bla. er tilfældet, når der afholdes skolefest/skolekomedie.
Øvrige tanker der ligger bag projektet og dets udformning:
Træningshusets udseende:
Selvom de økonomiske aspekter har spillet kraftigt ind i overvejelserne omkring såvel brugsværdien som den arkitektoniske udformning af Træningshuset, så har det i høj grad også været vigtigt, at udforme Træningshuset som et bygningsværk der matcher det område hvorpå Træningshuset placeres. Vi er bevidste om, at valget af netop denne hustype rører vi ved opfattelsen af, hvordan en "normal" træningshal skal se ud – røde/gule mursten
osv. Men da vi har set på flere potentielle muligheder er vort valg faldet på denne type. Vi mener, at Træningshuset med sin flotte glasfacade og den lidt specielle arkitektur harmonerer flot med området.
Sundhed:
Mange børn og unge vil få deres gang i Træningshuset. Det skal være muligt at komme i klubhuset - som forælder - uden at man skal plages af sine børn om at købe slik i kiosken. Derfor er der ingen tanker om at udvide åbningstiderne i kiosken.
Arbejdsplaner:
Vedlagte organisationsplan for frivilligt arbejde, viser der er regnet med en del frivilligt arbejde. Det frivillige arbejde har vi fået struktureret, og der er sat navne på de enkelte fagentrepriser. Dette medfører, at vi som projektet skrider frem vil kunne udarbejde en detaljeret plan over hvem, hvornår, og hvordan de enkelte opgaver skal udføres.
Purhus Idrætsforenings udvikling:
Det er ikke Purhus Idrætsforenings forventning, at vore afdelinger skal stige eksplosivt i medlemstal, men vi forventer med nye forhold, at vi kan fortsætte vores udvikling af medlemstallene og foreningens tilbud til områdets beboere. På godt ti år er vi nået på ca. 200 gymnaster og forventningen er, at der med disse omgivelser vil være 230-240 aktive efter yderligere tre-fire år. For bordtennisafdelingens vedkommende er der stor
søgning, idet der er geografisk er langt til alternative tilbud (Randers, Bjerregrav). Omkring bordtennis er forventningen at afdelingen vil forsætte sin positive udvikling.
Springgrav = fokus på sikkerhed:
Gennem fastholdelse af gymnastikkens unge og ældre medlemmer er springgraven et vigtigt element i forhold til gymnasternes udvikling og de sikkerhedsmæssige aspekter i forbindelse med udførelsen af øvelserne. Det er vigtigt for Purhus Idrætsforening, at der centralt i foreningens virkeområde eksisterer spændende gymnastiktilbud, der er både udfordrende og sikkerhedsmæssigt forsvarlige.
Purhus Idrætsforenings sociale rolle:
Purhus Idrætsforenings klubhuse danner i dag rammen om sociale aktiviteter. Der er foregår allerede nu gennem ugen følgende aktiviteter i klubhusene: Dagplejerne mødes til legestue, Børnehuset Gassum har deres ugentlige gymnastikdag, pensionister mødes til kortspil og dart. Klubhusene er via nøgleordning tilgængelig for foreningens petanquespillere, der bruger faciliteterne til socialt samvær.
Udgangspunktet for projektet er at forbedre forholdene for de eksisterende idrætsgrene. Der er ikke i projektet beskrevet noget om de følgeaktiviteter der vil kunne opstå i kølvandet på en etablering af Træningshuset. Umiddelbart vil Purhus Idrætsforening kunne bruge Træningshuset til stævner, opvisninger og fællesarrangementer.
Purhus Idrætsforening, Asferg Skole og Gassum/Asferg Børnehave:
Træningshuset og dets faciliteter er tænkt til gavn for så mange mennesker som muligt. Purhus Idrætsforening vil derfor tilbyde Asferg Skole mulighed for at kunne benytte sig af Træningshuset om formiddagen, hvor der normalt ikke er foreningsaktivitet. Dette kunne eventuelt gøres på en måde, så Purhus Idrætsforening kunne få dækket nogle af sine driftsomkostninger og skolen herigennem kunne få nogle yderligere faciliteter at
tilbyde eleverne. Børnehaverne vil have de samme muligheder for at benytte Træningshuset. I en tidlig alder kunne børnene blive dus med Træningshuset og derved få en tilknytning til at dyrke idræt lokalt, når de bliver lidt ældre.
Bade- og omklædningsforhold:
Med en placering af Træningshuset tæt op af det eksisterende klubhus i Asferg gives der mulighed for at benytte de eksisterende faciliteter i klubhuset. Der er fire omklædningsrum med bad i klubhuset. Disse faciliteter vil fint kunne udnyttes, da gymnastik og bordtennis er vintersportsgrene, og presset på omklædningsrummene er forholdsvis begrænset om vinteren.
Tilskuerne:
Faciliteterne på Asferg Skole og i Gassum Forsamlingshus giver ikke mulighed for at forældrene kan overvære deres børns udfoldelser pga. manglende plads. I Gassum har man efterhånden kun plads til bordtennisbordene – der er før jul klemt endnu et bord ind som det absolut sidste. I Asferg Skoles gymnastiksal er forældrene henvist til omklædningsrummet, hvilket for en del forældres vedkommende er op til to timer, da de har børn
på to hold der træner umiddelbart i forlængelse af hinanden..
Med Træningshuset vil der blive mulighed for at man – som forælder eller tilskuer - kan se ud over idrætsudøverne, uden at distrahere eller forstyrre. Der vil være stole og borde på det indskudte dæk, hvor tilskuerne kan sidde.
|