PurhusNet > Rådhuset > Plan & Projekter > Kommuneplan > Detailhandelsstruktur

 

KommunePlan•1998-2009

Detailhandelsstruktur

11997 vedtog Folketinget en ændring af planloven om amters og kommuners planlægning for den fremtidige butiksstruktur.

Formålet med denne planlægning er at bevare butikker og fremme et varieret butiksudbud i mindre og mellemstore byer.

Detailhandel i Purhus Kommune
I Purhus Kommune er dette lokalcenterbyer som Spentrup, Fårup, Asferg og Ø. Bjerregrav, samt mindre landsbycentre som Gassum, Sønderbæk og Ålum.

I samarbejde med Århus Amt er der gennemført en analyse at detailhandelen. Analysen omfatter en kortlægning at den eksisterende butiksforsyning, oplandsforhold og en opgørelse af det nuværende og det forventede fremtidige forbrug.

Analysen omfatter antallet af butikker opdelt i hovedgrupperne: Dagligvarer, beklædning, boligudstyr og øvrige udvalgsvarer. Desuden er der foretaget en opmåling at butikkernes størrelser, og der er for nogle butikker indhentet oplysninger om totalomsætning.

Dagligvarer omfatter bagerforretninger, supermarkeder, slagtere. døgnkiosker, m.v. Beklædning omfatter herre- og dametøjsforretninger, skotøjsforretninger m.v. TiI øvrige udvalgsvarer og boligudstyr hører møbelforretninger. boligtekstiler, gaveartikler og brugskunst, bog- og papirhandlere m.v. Butikkernes størrelse er registreret som bruttoetagearealer og salgsarealer i igangværende butikker. Detailhandelsbestemmelserne skal administreres ud fra bruttoetagearealerne.

Analysen er foretaget af Institut for Centerplan lægning (ICP) som også har vurderet omsætningsstørrelser og forbrugsstørrelserne.

Nuværende butiksstruktur
Butiksudviklingen har gennem årene generelt været præget af en reduktion i antallet af butikker. I 1969 var der således 44 detailhandelsbutikker i kommunen, medens der i 1998 var 21 detailhandeisbutikker.

Det lave antal butikker kan utvivlsomt tilskrives den nære beliggenhed ved Randers.

Ses der på antallet af butikker i Purhus Kommune, ser udviklingen ud til at fortsætte med koncentration af butikkerne på færre men større butikker. Vurderes derimod på baggrund at salgsarealerne i de enkelte bysamfund, ser situationen ud til at stabilisere sig. Eksempelvis har 4 dagligvarebutikker udvidet inden for den seneste tid.

Af de 21 detailhandelsbutikker er de 7 eller 33 % beliggende i Spentrup, medens de øvrige er placeret i lokalcentrene Asferg, Fårup og Ø. Bjerregrav men også i landsbycentrene Gassum, Sønderbæk og Ålum er der detailhandelsbutikker.

For kommunen som helhed udgør lokalkøbsandelen 30 %. (Lokalkøbsandelen er beregnet som butikkernes omsætning i forhold til borgernes samlede forbrug). Det betyder, at borgerne i Purhus Kommune placerer 70 % af deres samlede indkøb uden for kommunen. På dagligvareområdet er lokalkøbsandelen dog 50 %.

I Århus Amt er Purhus Kommune den kommune, der har de færreste detailhandelsbutikker. Det ser dog ud til, at butikkerne i kommunen har forstået at tilpasse sig de vanskelige konkurrencebetingelser, og fremstår velfungerende. En væsentlig del af dagligvarebutikkerne er kædebutikker.

Dagligvarebutikker
Den generelle tendens mod større og færre dagligvarebutikker synes at være stagnerende. I den sammenhæng har lukkeloven haft positiv betydning for de mindre butikker, hvilket flere dagligvarebutikker i Purhus Kommune da også har forstået at udnytte positivt med ændrede og udvidede åbningstider.

Der er i alt 16 dagligvarebutikker i kommunen. Heraf ligger de 6 i Spentrup, 2 i hver af byerne Asferg, Fårup og Ø. Bjerregrav og 1 i hver af byerne Gassum, Sønderbæk og Ålum. Endelig er der et udsalg på Statoil i Terp.

I det samlede eller generelle billede må butikkerne i Purhus Kommune karakteriseres som mindre butikker. Butikkerne har en samlet årlig omsætning på ca. 83. mio. kr., hvilket vel svarer til omsætningen i et enkelt mellemstort varehus i Randers.

Halvdelen af de 16 dagligvarebutikker er kædebutikker.

Dagligvarebutikkerne i kommunen fremstår generelt set som velfungerende, men hovedproblemet er, om de mindre byer på sigt kan bevare deres dagligvarebutik.

Spentrup med sine næsten 2500 indbyggere burde kunne være sikker på også i fremtiden at have sin dagligvarebutik. De øvrige byer har ca. 1000 indbyggere eller færre, og har dermed umiddelbart et skrøbeligere grundlag. Ses på den aktuelle situation er det ikke kun størrelse, men naturligvis også afstand til større bysamfund og væsentligt evnen til at markedsføre sig, der er afgørende for overlevelsesevnen.

Udvalgsvarebutikker
Store kædebutikker overtager i stadigt stigende omfang omsætningen på udvalgsvareområdet med det resultat, at byer med mindre end 10-20.000 indbyggere mister omsætning. I Purhus Kommune er der 5 udvalgsvarebutikker, hvoraf de 4 forhandler boligudstyr, og er placeret i Spentrup, Fårup og Ålum.

Lokalkøbsandelen er på udvalgsvarer på ca. 5 %, hvilket viser at kommunens borgere indkøber langt hovedparten af udvalgsvarerne uden for kommunen. Den lave lokalkøbsandel er ikke overraskende, da der kun er få udvalgsvarebutikker i kommunen, og der eksempelvis ikke er butikker med beklædning. Beklædningsbranchen har gennemlevet en stor centralisering, og indkøb af beklædning har traditionelt en væsentlig indflydelse på familiens indkøb af øvrige varer.

Fremtidig butiksstruktur
Den hidtidige udvikling på detailhandelsområdet har været hård ved de fleste byer i Purhus Kommune. Siden I 969 er antallet af butikker i kommunen reduceret med mere end 50 %. Fortsætter denne tendens, er der ikke behov for yderligere udlæg af arealer til butikker i kommunen.

Den økonomiske udvikling de senere år har dog skabt grundlag for en vis vækst i detailhandelen. Samtidig stiger antallet af ældre, som typisk foretager en større andel af deres indkøb lokalt. Der kan ikke forventes nogen stigning på grund af en befolkningstilvækst.

Der kan være belæg for en vis optimisme, når der ses på muligheden for at bevare butikker, men nogen tilvækst i antallet er der ikke umiddelbar udsigt til.

For kommunen som helhed er det Byrådets ønske at bevare dagligvareforsyningen.

 

DETAILHANDELEN I PURHUS KOMMUNE

   
           
 

Dagligvare- butikker

Bolig-
udstyr

Øvrige udvalgs varer

Boligudstyr og øv. udv.varer

I alt

Antal

16

4

1

-

21

Areal (Brutto m2)

4,300

1300

100

-

570

Omsætning (mio. kr)

83

-

.

6

89

Lokalkøbsandel ( %)

50

-

-

5

30

Rammer for nybyggeri og omdannelse
I kommuneplanen fastsættes en ramme på i alt 13.000 m2 bruttoetageareal til nybygning og omdannelse af eksisterende byggeri til butikker. Det samlede areal i kommunen er i dag 5.700 m2.

Rammen fordeles med 3.000 m2 i Spentrup, 5,000 m2 i Fårup 2.000 m2 i Ø. Bjerregrav, 1.000 mi Asferg og 2.000 m2 i de 3 landsbycentre Gassum, Sønderbæk og Ålum.

Ved fastlæggelse af rammerne er der lagt vægt på, at disse har en sådan rummelighed, at de ikke vil virke hindrende for en udvikling i detailhandelen. Den mulige udvikling er ansat i størrelsesordenen 20 %, og hertil yderligere en vækstmulighed, som skal give den fornødne fleksibilitet, så også specielle ønsker om vareudbud og indretning kan tilgodeses.

Nye detailhandelsbutikker skal i de aktuelle centerbyer placeres inden for de nye udlagte områder til detailhandel. Dog kan der uden for disse områder etableres mindre butikker til lokal forsyning, mindre butikker i tilknytning til virksomheders produktionslokaler, eller butikker med særligt pladskrævende varer.

Butiksstørrelser
 

Butiksstørrelser

 

Maksimal butiksstørrelse m2

 

Samlet ramme m2

 

Dagligvarer

Udvalgsvarer

Nybyggeri og udvidelser

Spentrup

2.000

500

3.000

Fårup
Butikstorvet
GI. Fårup


2.000
2.000


500/15001
500


3.500
1.500

Ø. Bjerregrav

2.000

500

2.000

Asferg

1.000

200

1.000

Landsbycentre

1.000

200

2.000

1Der kan etableres 2 udvalgsvarebutikker på op til 1.500 m2.

De maksimale butiksstørrelser er fastlagt under hensyntagen til eksisterende butikker, som ønskes givet en mulighed for mindre udvidelser. Det forudsættes, at butikkerne i kommunen generelt set betjener de lokale land- og byområder. Alene forretningen på Butikstorvet i Fårup forudsættes at betjene et væsentligt større område rækkende ind i de nordvestligt beliggende nabokommuner.

Uanset de ovennævnte maksimale butiksstørrelser kan der etableres større butikker, som forhandler særligt pladskrævende varegrupper.

Disse varegrupper omfatter bil-, campingvogns-, lystbåde- og  landbrugsmaskinforretninger og tømmerhandler, samt byggemarkeder, der opføres i tilknytning til tømmerhandel, og som udgør en integreret del af tømmerhandlen.  For disse butikker kan der ikke planlægges med et brnttoetageareal for de enkelte butikker på mere end 5.000 m2 (ændring ift forslag).

Fårup
Fårup er kommunecenter og dermed det overordnede center for kommunen, men butiksudbudet er dog begrænset til 2 dagligvarebutikker og to butikker, der sælger boligudstyr.

Den samlede ramme i Fårup er på 5.000 m2 bruttoetageareal. Denne ramme fordeles med 3.500 mtil Butikstorvet, og de resterende 1.500 m2 tildeles detailhandelsområdet ved Storegade. Som følge heraf ændres lokalplan nr. 3 for Butikstorvet, således at det samlede areal til detailhandel reduceres fra 4,5 ha til 2,6 ha, og således at den samlede ramme på 3.500 m2 vil blive indarbejdet i lokalplanen.

Butikstorvet er let tilgængeligt med bus og bil, og er særligt velegnet til butikker med et større opland end det lokale by- og landområde.

Byrådet ønsker at fastholde Butikstorvet som en mulighed for butikker med et bredere kundeunderlag, og som kan være mere pladskrævende. For at tilgodese dette formål vurderes det nødvendigt med en ramme på 1000 m2.

Mindre butikker til betjening af lokalområdet placeres i øvrigt i det eksisterende centerområde i den ældre del af Fårup.

Lokalcentre
Målene for lokalcentrene er at fastholde den nære service og herunder det lokale butiksudbud. Hermed sikres det også, at de ældre i lokalsamfundene kan handle lokalt og ikke bliver afhængige af transportmidler.

Spentrup
Det samlede bruttoetageareal til butikker i Spentrup er 1.700 m2 på dagligvarer og under 100 mtil udvalgsvarer. Den væsentligste del af arealet udgøres af Brugsen. 30 % af kommunens samlede areal til dagligvarer er placeret i Spentrup.

Der ønskes mulighed for at bevare dagligvareforsyningen og give mulighed for at etablere enkelte udvalgsvarebutikker.

Der vurderes at være behov for en ramme på 3.000 m2 til omdannelse af eksisterende byggeri og nybyggeri.

Dagligvarebutikkers bruttoetageareal må ikke overstige 2.000 m2. Udvalgsvarebutikkernes bruttoetageareal må ikke overstige 500 m2. Brugsens bruttoetageareal er ca. 1.400 m2. Det vurderes at butikkens fremtidige udvidelsesmuligheder er tilgodeset ved den angivne butiksstørrelse på 2.000 m2.

Butikkerne i Spentrup er koncentreret i det eksisterende centerområde ved butikstorvet ved Frejasvej/Stationsvej og med Brugsen i byens sydlige udkant. Nye butikker vil primært skulle indpasses i tilknytning til de eksisterende butikker.

Den sydlige del af centerområdet er reguleret ved lokalplanerne nr. 227 og 262. Lokalplan nr. 227 indeholder et "disponeret" areal på ca. 1.600 m2, og vil derfor blive reguleret, således at rammearealet til butiksareal reduceres til 500 m2. Lokalplan nr. 262 vil med et rammeareal på ca. 500 m2 ikke blive ændret.

Centerområdet i Spentrup er let tilgængeligt med bil, for gående og for cyklister. Det nuværende blandede centerområde ønskes fastholdt med en mindre afrunding ved Brugsen, idet området anses for tilstrækkeligt til at tilgodese den mulige fremtidige udvikling.

Ø. Bjerregrav
Ø. Bjerregrav har ca. 1030 indbyggere, og her er der to dagligvarebutikker, hvor Brugsen, med et bruttoetageareal på ca.720 m2, udgør hovedparten af butikkernes samlede areal. Der ønskes mulighed for at bevare dagligvareforsyningen og give mulighed for etablering af mindre udvalgsvarebutikker.

Der vurderes at være behov for en ramme på 2.000 m2 til omdannelse af eksisterende byggeri og muligt nybyggeri.

Dagligvarebutikkers bruttoetageareal må ikke overstige 1.000 m2 og udvalgsvarebutikkers bruttoetageareal må ikke overstige 500 m2. Med disse rammer vurderes der at være tilstrækkelig mulighed for udvidelser af de eksisterende butikker.

Butikkerne i Ø. Bjerregrav er placeret i det eksisterende centerområde. Etablering eller udvidelser af butikker vil primært skulle ske ved inddragelse og ombygning af eksisterende byggeri, idet der er begrænsede arealer til nybyggeri.

Butikkerne er let tilgængelige med bil og bus, for gående og for cyklister. Det nuværende centerområde fastholdes, idet dette vurderes tilstrækkeligt til at rumme en eventuel udvikling.

Asferg
Asferg er den mindste af kommunens lokalcenterbyer med ca. 580 indbyggere. Der er 2 dagligvareforretninger i byen, hvor Brugsen udgør den største del af bruttoetagearealet med ca. 525 m2 . Der ønskes mulighed for at bevare dagligvareforsyningen og give mulighed for etablering af mindre udvalgsvarebutikker.

Der vurderes at være behov for en ramme på 1.000 m2 til omdannelse af eksisterende byggeri.

Dagligvarebutikkernes bruttoetageareal må ikke overstige I .000 m2 og udvalgsvarebutikkers bruttoetageareal må ikke overstige 200 m2. Der vurderes at være tilstrækkelige muligheder for udvidelser og nyetableringer med de nævnte rammer.

Butikkerne i Asferg er placeret i det eksisterende centerområde. Etablering af nye butikker eller udvidelser vil primært skulle ske ved inddragelse af eksisterende bygninger. Butikkerne er let tilgængelige med bil og bus, for gående og cyklister. Det eksisterende blandede centerområde fastholdes, idet dette vurderes tilstrækkeligt til at rumme en eventuel udvikling.

Landsbycentre
I landsbycentrene er der et begrænset butiksudbud med et supermarked i hver af byerne Gassum, Sønderbæk og Ålum.

Der lægges vægt på at bevare dagligvareforsyningen også i de mindre bysamfund, hvorfor der tildeles landsbycentrene en ramme på 2000 m2 til udvidelser af de eksisterende butikker og etablering af nye butikker. Der vurderes at være tilstrækkelige udvidelses og etableringsmuligheder inden for disse rammer til en eventuel udvikling.

Lokalplanforhold
Som anført ovenfor indeholder 3 lokalplaner et såkaldt "disponeret" areal, som det i 2 af lokalplanerne er nødvendigt at revidere af hensyn ti! overholdelse af de maksimale rammer.

I center-, bolig- og erhvervsområder bestemmer en række lokalplaner, at der kan etableres butikker op til 3.000 m2, eller der kan etableres arealkrævende butikker. Disse lokalplaner skal ligeledes ændres, således at der opnås overensstemmelse med regionplanens bestemmelser. De konkrete ændringer fremgår af kommuneplanens rammedel.

Målsætning

  • Detailhandelen ønskes fastholdt i den nuværende decentrale struktur.
  • Byrådet ønsker ligeledes at bevare et udbud af udvalgsvarer i kommune- og lokalcentre.
  • Der ønskes skabt mulighed for nye butikker at etablere sig, hvorfor der i centerområderne sikres mulighed for etablering i eksisterende byggeri eller nybyggeri.

 

Hop til toppen

Hop til foregående side eller afsnit

 

Hop til næste side eller afsnit

 

chart.dk