PurhusNet > Service > Pavlova

 

Pavlova - New Zealand's national dessert

På utallige opfordringer bringes her opskriften på den såkaldte Pavlova, der er national dessert i New Zealand (hvis man spørger en kiwi) og i Australien (hvis man spørger en "aussie"). Desserten stammer tilbage fra ca. 1927 (se redegørelse her), og er opkaldt efter den russiske ballet danser Anna Pavlova. .

Her er den orginale opskrift, som den fremgår af 19. udgave af Edmonds Cookery Book (1993)

Pavlova

 

3 Egg Whites
3 tablespoons Cold Water
1 Cup Castor Sugar

1 teaspoon Vinegar
1 teaspoon Vanilla Essence
3 teaspoons Edmonds Cornflour

Beat egg whites until stiff, add cold water and beat again. Add castor sugar very gradually while still beating. Slow beater and add vinegar, vanilla and cornflour. Place on a greased paper or greased tray and bake at 150 C for 45 minutes, then leave to cool in oven.

Og her kommer så en dansk og absolut velafprøvet udgave:

Pavlova

 

5 æggehvider
1 knivspids fin salt
275 g sukker

1 teskefuld vanille sukker
1½ teskefuld eddike
1 strøget dessertske maizena

Tænd ovnen på 190 C (varmluftovn).
Pisk æggehviderne med salt med håndmixer eller bedst med rørermaskine (piskeris monteret) - fuld hastighed 5 minutter. Derefter tilsættes sukker (iblandet vanille sukker) meget, meget langsomt , mens der stadigvis piskes - tager vel omkring 5 min. Når alt sukkeren er kommet i, tilsættes eddike. Stop piskeriet når massen er så stiv, at toppe bliver stående, når piskeriset løftes op. Herefter vendes maizenaen forsigtig i med en dejskraber - evt. med mixer/rørermaskine på lav hastighed.

Lav en cirkel på bagepapir - diameter ca. 19-20 cm (brug f.eks. en tallerken). Stænk nogle få vanddråber på papiret, inden æggehviden formes til en "lagkage". Nedenstående billeder giver et indtryk - kunne dog godt laves lidt mere omhyggeligt.

Den stive masse på bagepapir

Formes med  dejskraber eller bred smørkniv

Et ikke alt for godt resultat

Billeder er IKKE fra eget køkken - sådanne kommer snarest

Sættes i oven ved 190 C i 10 minutter. Derefter skrues ned til 150 C i 60 minutter. Sluk ovnen og hold ovndøren lukket indtil ovnen er helt kold - mindst en time eller gerne mere. Under bagningen vil du se, at midterpartiet af kagen hæver sig betydeligt  for efterfølgende at falde lidt ned igen. Trækker du en streg rundt i æggeviden med f.eks. en tændstik inden bagning, vil du få et pænt "låg", der hæver og sænker sig.

Pyntes traditionelt med flødeskum - beregn ½ liter - og kiwi frugter. Der bør være flødeskum på såvel sider som top.

Skal det være godt kan desserten ledsages af en sød, kølig dessertvin som f.eks. en Muscat de Beaumes de Venise.

      Husk:

        • Friske æg giver det bedste resultat
        • Sukker tilsættes l-a-n-g-s-o-m-t
        • Hold ovndøren lukket indtil kold ovn

Problemer? - send mail til Inga Hansen

 

Siden er sidst ændret 06 September, 2004