PurhusNet > EDB & Internet > Gode råd

 

Om brug af Internettet  seneste opdatering 14/8 2003
af Jens Peter Hansen

Du kan blive fanget i "nettet" og bruge en frygtelig masse tid - eller du kan bruge nettet til at "fange" lige netop hvad du har brug for. Her kan du læse mine forslag til en bedre udnyttelse af din tid, din computer og Internettet. Nedenstående er rettet mod uerfarne brugere af Internettet, så er du inkarneret surfer er der ingen grund til at læse videre.

Virus !
Det letteste er - undgå at få virus. Dvs. opfør dig fornuftig - undlad at downloade alt mulig bras, og undlad for alt i verden at åbne vedhæftede filer i e-mails, såfremt du ikke ligefrem forventer at modtage en sådan. Selvfølgelig bør du også overveje en virus beskyttlese - se mere hos Symantec, der sælger Norton Anti-virus programmet.

Fjernelse af Blast virus
P.t. (14. aug 2003) hærger Blast virus'en. Lukker din maskine ned efter ca. 60 sek. er du ramt. Højreklik her og vælg Gem destination som ..., hvorved du gemmer et lille program kaldet FixBlast. Vel nede på din maskine dobbeltklikker du på programmet, og så skulle den klare resten. Se evt. en vejledning.

Fjernelse af BadTrans
P.t. (1. dec 2001) spreder virus'en BadTrans sig i hidtil uset omfang. Du har sikkert modtaget "tomme" e-mails hvor emnet har været Re: - tegn på at afsenderen har fået virus.

Du kan checke din computer og evt. fjerne virus med dette lille program fra Symantec. Såfremt du har Windows Me skal du først igennem denne rækkefølge: Vælg "Denne Computer" - højreklik - Vælg Egenskaber - Vælg Ydeevne - Vælg Filsystem - Vælg Fejlfinding - Sæt flueben i Deaktiver automatisk gendannelse. Er du i tvivl kan du læse mere på Symantec's hjemmeside.

Sikkerhed

Styr på dine password. Mange seriøse steder på Internettet benytter logon procedurer med password. Ganske udmærket bortset fra, at det er et mas at huske alle disse koder. Naturligvis er der lavet programmer, der kan hjælpe dig. Password Safe er et af de bedste - ukompliceret at bruge og ganske gratis. Du kan hente den her - fylder kun 173 K

Isenkrammet

Mus med rulleknap. Mange sider på Internettet kan ikke være på et skærmbillede - d.v.s at du skal rulle billedet op og ned hvilket egentlig kræver en del musebevægelser. Nyere mus er forsynet med et lille hjul i midten, som du ved at dreje på kan få skærmen til at rulle. Logitech laver en særdeles god model for ca. 100 kr (hvis det er OK, at der står Teledanmark på den).

Flytbar harddisk. Bruger du også internettet i forbindelse med dit arbejde og sker det, at du arbejder på hjemme computeren er det smart at have en flytbar harddisk. Kræver en investering i en indsats pr maskine (fås for omkring 200 kr./stk.), hvorefter du kan placere en harddisk i en skuffe, og flytte den mellem de to maskiner. D.v.s. at browser, bogmærker/foretrukne, post, arbejdsdokumenter m.m. er ens uanset hvor du arbejder.

Computer bordet. Hvad er dit eller dine børn´s helbred værd? - eller sagt på en anden måde - tænk lidt over hvor mange timer du/I sider krumbøjet foran skærmen. Kan du få plads i budgettet vil en hæve/sænke bord være en rigtig god investering. De "billigste" starter fra ca. 5.000 kr. - set hos IKEA.

Netværk. De myldrer jo ind i de små hjem, de kære computer. Og har du to maskiner bør du overveje at koble dem sammen i netværk. Så kan du spille mod hinanden, dele printer, og er i heftige brugere af Internetttet, bør en router overvejes (så flere maskiner være på nettet samtidigt og du får aut. opkald/nedluk). Og ta' lige et kig på trådløse netværk - for ca. godt 1.500 kr. kan du komme igang. En dyr løsning, men til gengæld slipper du for kabler og får langt større fleksibilitet.


Søgemaskiner

Ud af det store udvalg af søgemaskiner på nettet benytter jeg selv følgende:

Google - så behøver du ikke andre. Hurtig, ukompliceret og god til at sortere det fundne efter relevans.  (sorteringen afhænger bl.a. hvor mange der linker til siden). Og den finder selv ud af at præsentere sig på dansk.

Copernic2000 - hvis jeg vil være sikker på at få en bred søgning. Copernic er et selvstændigt program, der samarbejder med Netscape eller Explorer. Programmet sender din søgning til et større antal søgemaskiner, og frasorterer dubletter i det viste resultat. Du kan også checke om linkene stadig er aktive. Hvis du ikke gider starte et selvstændigt program op, er Profusion det bedste valg blandt meta

Søgning i nyhedsgrupper- genfinder hvad folk har skrevet i diverse nyhedsgrupper. Har du problemer med et program eller noget isenkram har andre sikkert været i samme situation tidligere, og Google Groups hjælper dig med at finde hvad de skrev. Er for øvrigt også velegnet til at checke en modpart i en privat handel via internettet - har nogen haft dårlige erfaringer med vedkommende?.

Dansk søgemaskine - hvad er bedst? - her har jeg ikke den store erfaring. AltaVista er interessant i kraft af muligheden for maskinoversættelse mellem en række sprog.


Programmer

Browser. Selvfølgelig bør du bruge Netscape - hold dig foreløbig til version 4.76, da mange sider endnu ikke er tilrettet 6.0. Uden Netscape var internettet sikkert ikke blevet til hvad det er i dag og deres produkter er fuldt på højde med Microsoft Explorer. Bill Gates overlever nok uden din støtte. Og som oftest går Netscape brugere ram forbi, når der er virus i omløb.

Acrobat Reader. Ofte vil du støde på Adobe filer, der kan læses med dette gratis program. På PurhusNet betyder tegnet Adobe at her ligger en såkaldt pdf fil. Klik her for at hente en gratis version.

WINZIP. Mange vil have stiftet bekendskab med dette program, der bruges til at udpakke komprimerede filer. Den kan du hente her.


Internet udbydere

Der er forskel på priser, service, hastigheder m.m. blandt de mange udbydere af internet opkoblinger. Jeg skal ikke anbefale nogen bestemt men henvise til www.mint.dk hvor udbydere løbende testes, anmeldes og sammenlignes.


Arbejdsrutiner

Brug din højre museknap!. Så får du en menu hvorfra du har en række handlemuligheder. Jeg bruger hele tiden "Gå tilbage" og også ofte "Føj til foretrukne/Bogmærke". Gør brugen af højre museklik -tilbage til en rutine. Så behøver jeg ikke at bruge tid på at indlægge "tilbage til toppen" på en side som denne.

Skriver du med højre hånd? - hvis ja, hvorfor bruger du så højre hånd til musen?. Det tager faktisk ikke lang tid at vænne sig til at håndtere musen med venstre hånd.

 

 

Siden er sidst ændret 14 August, 2003