PurhusNet > Institutioner > SSP

 

Dit liv, du vælger selv

Torsdag. d. 20 november 2003 havde SSP og Lion Club Purhus arraneret anskuelighedsundervisning for kommunens 6. - 9. klasser omkring hvilke konsekvenser, et forkert valg kan betyde for dit liv. Samme aften fik ca. 80 fremmødte forældre samme oplevelser. Det særdeles vellykkede arrangement var i princippet en gentagelse af et tilsvarende arrangement fra 1999 - se beskrivelsen nedenfor, der nu er suppleret med billeder (klik for stor udgave).

Ved du, hvad dit barn laver i fritiden? Torsdag d. 18. november 1999 havde alle elever i 6-9. klasser i kommunen nogle oplevelser over emnet: Misbrug. Om aftenen inviterede SSP-udvalget (SSP står for samarbejde mellem skole, socialvæsen og politi) forældre og andre interesserede til at opleve, hvad børnene havde været præsenteret for. Nedenfor beskrives fire situationer, der særdeles overbevisende måde blev præsenteret.


Du vælger selv - et SSP projekt for 6-10 klasse
Særlig information til eleverne i 6. - 10. klasse og deres forældre

 

[ 8. klasses elever til udpumpning på skadestuen ]

Udpumpning på skadestuen - klik for større billedePer er vokset op i en almindelig familie med mor og far og et par søskende. Han havde ingen succes i skolen eller blandt kammeraterne. Allerede i 6. klasse begyndte han at pjække. I 13 -14 års alderen startede han en »gå-i-byen-kultur« sammen med en gruppe ældre kammerater. Der blev drukket ret tæt. I starten gik man kun i byen i weekenden, men efterhånden blev der også brugt hverdagsaftener.

Pjækkeriet tog til, og familiebåndene krakelerede. Per røg nu ud i et blandingsmisbrug af alkohol, stoffer og piller. Især når problemerne vokser ham over hovedet, tager han sig en ordentlig tur. I aftes blev han fundet livløs på gaden og bragt til udpumpning på skadestuen.

Eleverne var denne gang kun tilskuere til udpumpningen


[ Taget for butikstyveri - sigtet for indbrud ]
15-16 årige skoleelever til afhøring på politistationen

Taget for tyveri - klik for større billedeDen sigtede er en 19 årig pige, som politiet efterhånden kender ret godt. Allerede i en meget ung alder færdedes hun i det småkriminelle miljø, hvor butikstyveri og indbrud blev hverdagskost for at skaffe penge til sit tiltagende stofmisbrug. Som 15 årig blev hun taget i en narkorazzia og erkendte at være afhængig af heroin.

Den 5/6 1995 blev hun prøveløsladt efter sin seneste dom. Hun bor nu sammen med en ven, som også er på stoffer og skaffer sig pengene ved kriminalitet og prostitution. Hun er muligvis gravid og vil gerne på aftrapning. Havde hun i tide truffet et andet valg, havde hendes chancer været større.

Skoleeleverne var denne gang kun tilskuere til afhøringen


Slagsmål på diskotek - klik for større billede

[ Discoteksbesøg ender i slagsmål ]

Høj musik, blinkende lys og god stemning. Sådan starter det, men ind kommer en beruset person, og pludselig går det galt. En af gæsterne bliver slået og sparket og må til behandling på sygehuset. De har naturligvis hver deres opfattelse af hændelsen - den voldsramte og den voldssigtede.

Din søn/datter var igen kun på tilskuerbænken

Men hvordan kan de undgå at blive part i en lign. sag?


[ Vågnede op til dagens første fix ]

Junkiens beskidte værelse - klik for større billedeI det lille værelse er der et ustyrligt svineri. Fyldte askebægre, ølsjatter, bræk og henkastet tøj. Det lugter hæsligt. På madrassen i hjørnet vågner hun op og ryster over hele kroppen. I halvmørket famler hun rundt for at finde et glas vand og sin sprøjte.

Heroinen tilsættes lidt vand og suges op i sprøjten.

Gummibåndet strammes om overarmen, og sprøjten stikkes i den spændte blodåre. Efterhånden slapper hun af. - Hvor meget bruger du dagligt på stoffer? »500,- / 1 .000,-«. - Hvordan skaffer du dig de penge? »Jeg trækker og laver bræk. Har ingen andre muligheder. « - Har du tænkt på afvænning? »Har prøvet. Flere gange. Men er røget i igen hver gang.»

Nu har hun ikke mange muligheder. Det har DU.


[ Sig Nej ]

  • til kriminelle aktiviteter
  • til misbrug af alkohol og nartikotika
  • til konsekvenserne af dette

[ Sig Ja ]

  • til familie og venner
  • til uddannelse og job
  • til en positiv fritid
  • til et godt liv

 

[ Skrækeksempler eller hverdag ]

For vore elever er det heldigvis langt fra hverdagskost, men på den anden side kunne alle omstående eksempler være hentet fra vore nærmeste geografiske omgivelser.

I dag var eleverne i 6. - 1 0. klasse tilskuere til små rollespil med dette indhold. Der blev endvidere vist videooptagelser og ført samtaler med klasselæreren og andre voksne om disse emner. Samtalerne skulle imidlertid ikke gerne stoppe her. I skolen arbejder vi i forskellige sammenhænge med emnerne kriminalitet, alkoholmisbrug og misbrug af andre stoffer.

Vi har gjort meget for at få pressen til at dække denne temadag, som er fælles for alle kommunens 6. - 1 0. klasses elever, og det er vort håb, at dagens forløb har rusket så meget op i os alle, at vi ikke bare siger »nå!», men får snakket grundigt om det.

Har du snakket med dit barn om det rigtige valg?

Du vælger selv - et SSP projekt for 6-10 klasse

Hop til toppen

 

 

Siden er sidst ændret 21 November, 2003