|
|
![]() |
![]() |
||||||||||||||
Fra Kalk til fri NaturHans Erik Vinggaard, Spentrup. I Spentrup Sogn godt 250 m syd for Blichers plantage og øst for Skalhøjvej findes et lille naturområde, som er privat ejet. Med sine små dybe dale og store stejle skrænter skulle man tro, det er geologiske dannelser fra Istiden, men det er tværtimod skabt af flittige borgere i Spentrup og omegn i første halvdel af 1900 tallet. Fotografi nr. 1 illustrerer denne natur godt, og man kan se, at der i de sidste 40 år har udviklet sig en lille naturperle, som dog skjuler en særlig historie. Det er fortællingen om til-blivelsen af denne natur, som her skal fortælles.
1. Noget af det tidligere kalklejes natur med Blichers Plantager i baggrunden. Naturens forudsætninger Kalk til jordforbedring blev mere og mere almindeligt i forbindelse med land-brugets udvikling i slutningen af 1800-tallet og i begyndelsen af 1900-tallet. Det var selvfølgelig ikke den rene kalk man benyttede, for lidt jord eller ler var der i den opgravede kalk, eller rettere mergel efter datidens sprogbrug, og derfor fik ejen-dommen sit navn Mergelgården. Stedvis i lejet udgravede man 96 % ren kalk, men andre steder fik man kun blålers kalk, som var det ringeste og billigste. Kalkudgravningen.
2. Fotografiet fra begyndelsen af 1920-erne med hejseværk ned i brønden og trillebør. Personen til venstre er Kresten Nielsen, Jennum som med familie boede i det man kalder kommunehuset på Lindevej. Den anden person er ukendt. Brøndene Det blev til flere brønde i området, men efter ca. 15 år på denne måde kunne Søndberg ikke overskue, hvordan mergellejet kom videre og den stigende efter-spørgsel på kalk kunne efterkommes. Familien flyttede derfor i 1921 til en bolig i Spentrup, og overlod driften til en bestyrer og senere ejer. Hvornår den noget risikable brønd metode ophørte vides ikke, men sandsynligvis begyndelsen af 1920-erne.
3.. Fotografiet er fra 1936. Af de syv personer kendes kun Ivar Rousing på lastbilen
4. Vognmand Ivar Rousing med sin Triangel Lastbil i 1935,som han kun havde i tre år, den var for ringe. I baggrunden en lidt primitiv knusemaskine til at sønderdele kalkklumperne. Skrænterne. Slugterne.
Aktieselskabets nye opgave var at forbedre kvaliteten på den leverede kalk, det skulle nu været granuleret kalk (max. ært størrelse), og det skulle være tørt. Med traktorer blev kalken fra bunden kørt op på marken og spredt ud, her lå den så til tørre i solen og med mellemrum kørte en traktor med en knuser hen over den spredte kalk. På fotografi nr. 6, som er et luftfotografi fra 1952 af Mergelgården, ses den udspredte kalk overfor skrænten, og man kan se en traktor køre henover kalken. Fotografiet viser samtidigt noget af den nye lagerhal, som blev bygget året før. Den tørre kalk blev kørt til porten og gik igennem en finknuser og transporteret ind i hallen - tør og granuleret klar til brug. Hallen kunne rumme 3000 tons, og læsning blev også mekaniseret. Efterhånden som man kom i dybden i lejet blev grundvandet et større og større problem, om foråret kunne der stå op til et par meter vand i bunden, som først sænkede sig i forsommeren eller måske senere. Forsøg på at pumpe det væk gav bare mere grundvand. I stedet lod selskabet udgrave en afsats langs lejets vægge ovenfor vandet, så køretøjerne uhindret kunne køre og hente kalk. Det har vi desværre ingen fotografier af, men på fotografi nr. 7., som er taget ligesom nr. 6 men i 1960, kan man godt se kørebaner på siderne i udgravningerne til venstre.
Dette luftfotografi er taget af Sylvest Jensen, Hillerød og er fra 1952. Karl Langberg boede i stuehuset og forpagteren af ejendommes jorde boede i huset bagved til venstre som var en ombygget stald. Blicher Plantage i baggrunden. Økonomien. En kuriositet med penge skal omtales her. Mange år tidligere måske i 1930-erne ville staten støtte brugen af jordbrugskalk, så man gav 2 øre i transporttilskud pr. tons kalk forudsat det blev kørt med jernbane, hvilket medførte at aktieselskabet leverede megen kalk over Spentrup station, ligesom det er oplyst, at der kunne være 6 - 7 vognmænd eller husmænd, som med hestekøretøj sørgede for denne transport. Togvognene blev kørt til hele det midt jyske område og enkelte gange også til Esbjerg. Staten regulerede vistnok aldrig sit transport tilskud, så tilskuddet blev efterhånden illusorisk, men blev fortsat administreret for at få håndørerne hjem. Kalkudvindingen ophørte i 1963 og aktieselskabet lukkede ned. Det var ikke fordi økonomien var dårlig, men kalkkvaliteten kunne ikke holde trit med kravene. Problemet var, at Mergelgårdens kalk ikke var ren kridt, men indeholdt 3 - 4 % kalksten, som i den sidste ende af processen ikke kunne fjernes i den granulerede kalk. Aktieselskabet flyttede alle aktiviteterne til et stort kalkleje i Himmerland ved Kongerslev, som kunne levere den rene kridtvare.
7. Luftfotografiet her er taget af Ålborg Luftfoto i 1960. Man ser den store flade af kalk ligge til tørre. Bag de store overjords bunker ses ejendommen Blichershøj og det hvide hus i skov- brynet til højre er Spentrupgårds tidligere fodermesterhus. Personer omkring Mergelgårdens kalkleje. Familien Hansen var for øvrigt udsat for, at gården i overtagelsesåret brændte bortset fra stuehuset, men udhusene blev genopbygget. I 1927 solgte A.M. Hansen ejendommen til proprietær A. Andersen, Dannevang syd for Hald, og familien Hansen emigrerede derefter til U.S.A. Andersen drev lejet videre i 10 år, men 1930-ernes krise udløste en tvangsauktion ved hans død. Hans hustru overtog lejet og kørte det videre i tre år. Efter et kort ejerskab af Ole Danielsen fra 1940 i to år, kom Kristian Nielsen til og var engageret resten af lejets tid. Kristian Nielsen havde solgt Dyrbygård og købte Kalklejet og Mergelgården, i øvrigt var han samtidig direktør for Jysk Landhypotekforening. Han var med til, og måske initiativtager til, at stifte: A/S Mergelgårdens Kalkleje, Spentrup. Ser man efter i Aktieselskabsregisteret, så bliver det registreret den 27 januar 1950, men startet juli 1949 med aktiekapital på 100.000 kr. og med aktier af 1000 og 5000 kr. størrelse. Stifterne var udover den lokale Kristian Nielsen tre mænd fra Viby ved Århus nemlig fabrikant Rasmus Christensen og gårdejerne Søren Loft Pedersen og Carl Jacobsen.
8. Dette fotografi har også ukendt årstal, men Karl Langberg fortæller at tagskuret er lavet for at dække over elektriske installationer nede i lejet. Forlader vi ejerkredsen kan der også sættes navne på en del personer, som i lange perioder havde deres virke i kalklejet. Jens Gundersen, Spentrup arbejdede der i rigtig mange år, og var arbejdsformand på pladsen. Før ham hed formanden Løfgren, men mere kan ikke oplyses om ham. En anden person, som var beskæftiget i en længere periode var Karl Langberg fra Dyrby, han bor nu i Mellerup og er 93 år. Han var driftsleder fra 1948 i ca.10 år, og har været en god meddeler til denne historie. Han har blandt andet fortalt, at han var medlem af Spentrup Skydelaug, som brugte lejet til skydebane i en længere periode, banen blev i øvrigt behørigt godkendt af daværende landbetjent Niels Kragh. Vognmand Ivar Rousing, Spentrup var den første, som fik lastbil i Spentrup, og hentede mange læs i kalklejet, han ses på fotografi nr.4 , og flere fotografier viser hans bil med registrerings nummeret V. 3845. I øvrigt var bogstavet V gældende for biler i Randers amt. Olaf Christensen, Spentrup var en af dem, som i mange år kørte lastbil for lejet, man havde i perioder op til tre lastbiler i lejet. Ligeledes var Sigvald Nielsen, Spentrup en driftssikker traktorfører samme sted. Selvom der ikke findes arkivalier om selskabets drift, så kan der i dag nævnes yderligere en halv snes personer, både fra Spentrup og de andre nærliggende byer, som arbejdede der. Kæmner Otto Jensen, Spentrup Gassum Kommune ringede af og til Karl Langberg og spurgte om han ikke havde brug for en arbejdsløs mand. Når vi slutter beretningen om det store hul nord for Mergelgården må læserne huske på at uanset overjord senere blev maskinelt fjernet, og kalken behandlet og transporteret med hjælpemidler, så blev kalken i alle årene alene gravet fri fra sin geologiske barndom med håndkraft. Det er rigtig mange tons, der er fragtet ud på markerne i Midtjylland, og fotografi nr.8 giver et godt billede af størrelsesforholdene.
9. Der er stadig kalk at finde i denne natur, men naturens fred har gennem 40 år selv skjult de store kalkflader og den menneskelige aktiviteter. Foråret 2004. (Foto H. E. Vinggaard)
10. Dette også fra foråret 2004, hvor jeg tog en række billeder i den efterladte natur, men sammenligner man med fotografi nr. 8 så er der blevet fyldt en del affald i bunden i de ca. 15 år det stod på. (Foto H. E. Vinggaard) Afslutning. Kilder: Purhus Lokalarkiv. Personlige meddelelser: Johannes Bay, Spentrup.
|
![]() |
|||
|